Kategorier
klimat

I want my toys!

Min amerikanska kompis berättade om sina hyresvärdar, ett gift par mellan 25 och 30 år. En dag hörde hon dem argumentera högljutt i trädgården. Min kompis förstod snart att kvinnan ville få mannen att gå med på att skaffa barn. Mannen satt på sin åkgräsklippare, jag kan se hur han körde runt där på gräsmattan, och ropade:

No kids, I WANT MY TOYS!

Är det inte samma sak som de flesta av oss här i Sverige och i västvärlden (Global North) håller på med just nu.

”Men jag måste väl ändå få ut och resa, jag fick inte när jag var liten.”

”Nu är ju äntligen pandemin över, då måste jag få allt jag försakade då – resa, shoppa, gå på restaurang.”

Ja, ni fattar. Det finns alltid en ursäkt, en anledning, ett skäl gott som något att inte ställa om, att inte tänka i ett större sammanhang. För det finns alltid någon som har det bättre som man kan jämföra sig med. ”För då ska väl jag också”. Eller någon som agerar dåligt. ”Då behöver väl inte jag om inte den tänker på klimatet.”

Vad kan vi enkelt konstatera om oss själva?

  1. Vi bor i ett litet fjuttigt land som lever långt över vår koldioxidbudget.
  2. Vi har själva blivit och uppfostrar våra barn till hyperkonsumenter. Barnen vet inte om något annat, de uttrycker sig genom sin konsumtion och vi gör likadant. Vi köper inredningsprylar som om det vore underkläder. Vi renoverar hus och lägenheter för att uttrycka vår individualitet istället för att ha det som ett hem. Och så vidare.
  3. Vi märker inte av klimatkrisen än så länge medan för människor som lever på andra kontinenter är det och har varit en reell verklighet ett tag. Torkan i östra Afrika, översvämningarna i Pakistan är bara några exempel.

På något sätt verkar vi kollektivt skräckslagna inför tanken på att ifrågasätta vår egen livsstil. Det kunde ses som enbart psykologiskt intressant om det inte vore så skrämmande. Den samlade energi som människor i västvärlden just nu lägger på att rättfärdiga sin livsstil, tänk vad den energin kunde användas till så mycket bättre.

Nu på fredag är det en stor demonstration/strejk för klimaträttvisa. Fridays for future arrangerar runtom i Sverige inför valet. Kom med! Alla behövs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *