Kategorier
klimat

Goda nyheter

Klimataktions Facebooksida kunde jag läsa det här igår:

”Historiskt domstolsbeslut!

Storbritannien måste uppdatera sin klimatplan och utsläppsberäkna åtgärder för att kunna visa hur de ska ta sig mot Parisavtalet.

Artikel från Aktuell Hållbarhet 220719:

”Storbritanniens High Court har i en ny dom slagit fast att den brittiska regeringens nettonoll-strategi inte är förenlig med landets lagstiftning.

Domstolen har beslutat att lagstiftarna behöver ta fram en ny, mer detaljerad strategi. Enligt domstolen är strategin för vag eftersom den saknar tidssatta och sektorspecifika klimatmål, vilket gör att det är osäkert om den leder till att klimatmålet om nettonoll-utsläpp till 2050 kommer att nås. Ett mål som sedan 2019 är inskrivet i den brittiska klimatlagstiftningen.

Nettonoll-strategin publicerades i oktober i höstas inför klimatmötet Cop26 i Glasgow. Målet har drivits av Good Law Project, Client Earth och Friends of the Earth (Jordens Vänner).

Enligt domstolsbeslutet ska den brittiska regeringen stå för organisationernas rättsliga kostnader.”””

Tillsammans kan vi som engagerar oss påverka de stora politiska besluten. Det GÅR. Men vi behöver vara envetna, jobba på många fronter samtidigt, vi måste hjälpas åt, lära oss hela tiden. Och vi behöver bli fler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *