Kategorier
klimat

I want my toys!

Min amerikanska kompis berättade om sina hyresvärdar, ett gift par mellan 25 och 30 år. En dag hörde hon dem argumentera högljutt i trädgården. Min kompis förstod snart att kvinnan ville få mannen att gå med på att skaffa barn. Mannen satt på sin åkgräsklippare, jag kan se hur han körde runt där på gräsmattan, och ropade:

No kids, I WANT MY TOYS!

Är det inte samma sak som de flesta av oss här i Sverige och i västvärlden (Global North) håller på med just nu.

”Men jag måste väl ändå få ut och resa, jag fick inte när jag var liten.”

”Nu är ju äntligen pandemin över, då måste jag få allt jag försakade då – resa, shoppa, gå på restaurang.”

Ja, ni fattar. Det finns alltid en ursäkt, en anledning, ett skäl gott som något att inte ställa om, att inte tänka i ett större sammanhang. För det finns alltid någon som har det bättre som man kan jämföra sig med. ”För då ska väl jag också”. Eller någon som agerar dåligt. ”Då behöver väl inte jag om inte den tänker på klimatet.”

Vad kan vi enkelt konstatera om oss själva?

 1. Vi bor i ett litet fjuttigt land som lever långt över vår koldioxidbudget.
 2. Vi har själva blivit och uppfostrar våra barn till hyperkonsumenter. Barnen vet inte om något annat, de uttrycker sig genom sin konsumtion och vi gör likadant. Vi köper inredningsprylar som om det vore underkläder. Vi renoverar hus och lägenheter för att uttrycka vår individualitet istället för att ha det som ett hem. Och så vidare.
 3. Vi märker inte av klimatkrisen än så länge medan för människor som lever på andra kontinenter är det och har varit en reell verklighet ett tag. Torkan i östra Afrika, översvämningarna i Pakistan är bara några exempel.

På något sätt verkar vi kollektivt skräckslagna inför tanken på att ifrågasätta vår egen livsstil. Det kunde ses som enbart psykologiskt intressant om det inte vore så skrämmande. Den samlade energi som människor i västvärlden just nu lägger på att rättfärdiga sin livsstil, tänk vad den energin kunde användas till så mycket bättre.

Nu på fredag är det en stor demonstration/strejk för klimaträttvisa. Fridays for future arrangerar runtom i Sverige inför valet. Kom med! Alla behövs!

Kategorier
klimat

Veckans bästa

Jag tänker inte skriva mer än att LÄS! Jo, förresten. Läs båda texterna jag hänvisar till, inte bara citaten. För vi MÅSTE tänka, vi kan inte hänge oss åt vanemässigt, slappt tänkande.

Ändå befästs konspirationsteorierna om de röda kartorna nu bland fler än högerpolitiker. Jag är övertygad om att de allra flesta som sprider bilderna är rädda. De känner sig hotade. Men de är inte rädda för att jorden ska bli en farligt mycket varmare plats. De är rädda för att det liv de investerat i, deras livsstil, inte längre kan upprätthållas.

Vi har sedan upplysningen matats med tanken på ständiga förbättringar. Att allt kommer att fortsätta rulla på och till slut bli bra. Det är högst obehagligt att tänka på att vi som samhälle, eller civilisation, har passerat vårt bäst före-datum.

Herman Geijer, Aftonbladet 220725

Det här citatet är hämtat från Herman Geijers text i Aftonbladets kulturdel. Nästa citat är hämtat från Sven-Eric Liedmans text i Dagens Nyheter.

Men nu behandlar politikerna oss som konsumenter av politik. De försöker sälja sitt parti till oss. Priset är lågt: vi behöver bara leva på som vanligt. Kör din Suv som du brukar. Ät ditt röda kött också i morgon. Flyg till Thailand när du känner för det.

Sven-Eric Liedman, Dagens Nyheter 220726
Kategorier
klimat

Var börjar man?

För egen del var den smygande och allt värre klimatångesten det som fick mig att tillslut besluta mig för att GÖRA något. Det var ungefär ett år sedan. I korthet gjorde jag det här:

 • Började googla och läsa på
 • Blev frustrerad över hur svårt det var att hitta sammanfattande information om vad som kan göras och vad man som privatperson kan göra
 • Fastnade i alla försvar människor använder för att inte göra något eller för att bibehålla sin livsstil och blev alldeles pessimistisk
 • Hittade (tillslut!) till www.klimataktion.se och beslöt mig för att gå kursen ”Bli klimatinspiratör” Kostade 150 kronor, jag la en timme drygt fyra onsdagskvällar och sedan kände jag mig lugnare, kunnigare, som om jag fått en bas. Och nya kompisar!
 • Beslöt mig för att demonstrera. Det är enkelt när någon annan fixar. Det kommer två stycken precis innan valet, 2 och 9 september, arrangerade av Fridays for future.

Du kan skippa googlingen och frustrationen. Gå direkt på klimatinspiratörskursen och kolla här på hemsidan efter organisationer att stödja eller kunskap

Kategorier
klimat

Goda nyheter

Klimataktions Facebooksida kunde jag läsa det här igår:

”Historiskt domstolsbeslut!

Storbritannien måste uppdatera sin klimatplan och utsläppsberäkna åtgärder för att kunna visa hur de ska ta sig mot Parisavtalet.

Artikel från Aktuell Hållbarhet 220719:

”Storbritanniens High Court har i en ny dom slagit fast att den brittiska regeringens nettonoll-strategi inte är förenlig med landets lagstiftning.

Domstolen har beslutat att lagstiftarna behöver ta fram en ny, mer detaljerad strategi. Enligt domstolen är strategin för vag eftersom den saknar tidssatta och sektorspecifika klimatmål, vilket gör att det är osäkert om den leder till att klimatmålet om nettonoll-utsläpp till 2050 kommer att nås. Ett mål som sedan 2019 är inskrivet i den brittiska klimatlagstiftningen.

Nettonoll-strategin publicerades i oktober i höstas inför klimatmötet Cop26 i Glasgow. Målet har drivits av Good Law Project, Client Earth och Friends of the Earth (Jordens Vänner).

Enligt domstolsbeslutet ska den brittiska regeringen stå för organisationernas rättsliga kostnader.”””

Tillsammans kan vi som engagerar oss påverka de stora politiska besluten. Det GÅR. Men vi behöver vara envetna, jobba på många fronter samtidigt, vi måste hjälpas åt, lära oss hela tiden. Och vi behöver bli fler.

Kategorier
klimat

Jag förstår inte

Eller så gör jag det. Alldeles för väl.

Jag tänker på alla människor i mina flöden i sociala medier som rest till södra Europa och andra turistområden med flyg den här sommaren. Det var som om många bara ”nu har jag inte fått min kvot av poolbad, drinkar och golf i 35-gradig värme tillgodosedd på ett par år, så nu måste jag få ordning på det” och ”mina barn har inte fått åka utomlands på två år, nu måste deras erfarenhetsbank av all-inclusive och infinity-pooler fyllas på”.

Jag var där själv för 7-8 år sedan. Fast då var det storstadssemestrar jag tyckte att mina barn hade ”behov” av. Så jag fattar. Men ändå inte. Eftersom vi nu vet så mycket mer. Så oändligt mycket mer.

Kategorier
klimat

Inför valet

Almedalen del 2

I förra inlägget la jag in Naturskyddsföreningens tre första live-sändningar från Almedalen där de ”recenserar” partiledarnas tal utifrån ett klimat- och miljöperspektiv.

Här hittar du de resterande recensionerna på Youtube.

Valkompass och andra hjälpmedel

Naturskyddsföreningen, WWF och Greenpeace hjälper oss med kunskap, perspektiv, argument och tankar inför valet. Orkar de, orkar vi. Eller hur?Klimataktion bidrar med handfasta råd vad just du som enskild människa kan göra.

Kategorier
biologisk mångfald klimat

Almedalsveckan del 1

Här är gårdagens och dagens samtal kring partiernas tal under Almedalsveckan som Naturskyddsföreningen sänder från sin Youtube-kanal.

Kategorier
klimat

Är klimatrörelsen den nya 70-talsvänstern?

En av anledningarna till att jag skapade den här hemsidan var för att jag sökte sätt att engagera mig och insåg att det var svårt att hitta sammanhang. Det var svårt att få överblick eller rättare sagt, det var nästan helt omöjligt.

När jag sedan gick i den stora klimatdemonstrationen 3 juni och demonstrationståget hindrades av att Rädda våtmarkerna-aktivisterna hade satt sig på Kungsgatan då började jag fundera på klimatrörelsen i stort. Den är redan splittrad. Den saknar ofta organisatorisk och kommunikativ kompetens. Hur ska vi (ja, jag räknar mig till rörelsen) nå ut, nå fram, förändra?

Kategorier
biologisk mångfald klimat

Gräsmatta eller äng?

Jag är uppvuxen med att alla villatomter och de flesta fritidshustomter har en gräsmatta som ska kortklippas och att det viktigaste redskapet för en husägare är gräsklipparen. Inte så konstigt då att det är svårt att lära om. Sextio-sjuttio år av indoktrinering – en kortklippt gräsmatta av tennisplanstyp alternativt golfbanestuk är lika självklart som att dricka kaffe.

Att tänka om är svårt. Att ifrågasätta det vi tar för självklart, att ifrågasätta sådant som nästan utgör grundval för vår identitet, det är som om jorden under våra fötter helt plötsligt skulle börja skaka. I oss finns en önskan att de val vi gjort är rätt. Därför söker vi argument för att bekräfta att besluten vi tagit hittills har varit de rätta. (”Bekräftelsebias” betyder att omedvetet vara selektivt uppmärksam på sådan information som bekräftar egna uppfattningar enligt Wikipedia)

Men vad säger ni om det här citatet från tidningen Land:

Enligt amerikanska forskare är den biologiska mångfalden i hårt klippta gräsmattor ungefär lika fattig som på betongtäckt mark, och till och med fattigare än i en öken.

https://www.land.se/djur-natur/darfor-ska-du-hoppa-over-grasklippningen/

Söndagens predikotext från denna predikstol kan sammanfattas i:

 • Klipp inte gräsmattan
 • Klipp inte gräsmattan
 • Klipp inte gräsmattan
 • Gå tillbaka till första punkten

Jag kommer att länka ihop gräsmattan med klimatfrågan på flera sätt. Jag lovar.

Kategorier
klimat

Vi kan förändras

Ibland tycker jag det ser ut som om människor går omkring och med skygglapparna envist på gör samma saker som de gjorde innan vi verkligen visste att nu är det nästan kört. De fortsätter att köra bil precis som förut, de fortsätter att handla kläder på samma sätt som förut, de åker på charterresor för ”jag är värd det”. Eller så gör de det för de vet att nästa år kanske det inte är möjligt längre.

Jag kan välja att tappa modet alldeles eller så får jag vara en del av en förändring. Därför anmäler jag mig till de flesta online-evenemang jag hittar som har klimat och hållbarhet i titeln. Det kan handla om hållbara investeringar, om att resa hållbart, om femtio år av aktivistarbete eller om litteratur skriven i de länder där klimatförändringarna redan påverkat livet. Just en sådan föreläsning lyssnade jag på igår. Folkuniversitetet i Uppsala bjöd på kunskap. Jag delar med mig en del av lästipsen: